RESEPI DAGING MASAK LEMAK TEMPOYAK REBUNG
Bahan- bahan
• 500gram daging
• 2 btg rebung muda
• 1/2 paket pes tempoyak pahang
• 2 3 helai daun limau purut
• 1 kotak santan
• garam & perasa
• air
*daging direbus & dihiris*
*rebung dipotong bulat2*
*daun limau dicarik2*
Cara -cara
》 Masukkan pes tempoyak kedalam periuk dengan sedikit air.
》 Biarkan mendidih kecil & masukkan daging.
》 Masukkan rebung yg siap dipotong bersama santan.
》 Perasa kan dengan garam & biarkan masak.
》 Masukkan daun limau yg disiat2 ke dalam kuah.
》 Biarkan sekejap & tutup api.
》 Siap dihidang bersama nasi panas.
*air guna kan air rebusan daging untuk rasa manis2 daging tapi nk guna air pun boleh*
Selamat mencuba.
Resepi yang simple tapi mabeles.Untuk yang suka DAGING + REBUNG + TEMPOYAK saja yek
Tak cukup sepinggan nasi.
No comments:
Post a Comment